Ciută.Cristina.info

Materiale utile – competente digitale

Elevii susţin de luni proba practică de calculator din cadrul examenului de bacalaureat


Peste 210.000 de elevi din toată ţara vor susţine, între 19 şi 29 aprilie, proba practică de calculator din cadrul examenului de bacalaureat, care, odată rezolvată, aduce candidaţilor certificate de competenţă în loc de note, potrivit metodologiilor concepute de Ministerul Educaţiei.


Proba de calculator, ca şi celelalte probe orale sau practice ale bacalaureatului din acest an, nu se notează, elevii obţinând calificative şi certificate de competenţă care se ataşează notei finale de bacalaureat. Susţinerea probei practice de calculator este obligatorie, însă elevul promovează indiferent de calificativul primit.

Conform modelelor de subiecte publicate de minister, la proba de evaluare a competenţelor digitale, subiectele vor include întrebări legate de localizarea unui director, utilizarea fişierelor de tip .doc, .xls şi .ppt, rolul programelor antivirus şi navigarea pe internet.

Proba de calculator este o noutate a acestui an, fiind introdusă între probele de bacalaureat de fostul ministru Ecaterina Andronescu. Pentru ca elevii să nu fie luaţi prin surprindere la examen, ministerul a organizat, la începutul acestui an, o simulare a probei, însă candidaţii nu s-au arătat prea interesaţi. Două treimi dintre elevii de clasa a XII-a au preferat să nu se prezinte la această pseudo-probă.

Mai mult decât atât, aproape 9.000 de candidaţi dintre cei aproape 65.000 prezenţi au primit calificativul de utilizator începător, ceea ce înseamnă că au obţinut mai puţin de 25 de puncte din maximum de 100. Altfel, la această probă nu au fost raportate probleme logistice grave, deşi în multe licee orarul examenului a fost decalat din cauza conexiunilor de server.

Nota finală de bacalaureat va fi media aritmetică a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris şi în limba maternă.

Ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Daniel Funeriu, a propus, prin noua Lege a educaţiei, aprobată deja de guvern, înlocuirea probei scrise la alegere în funcţie de profil cu una transdisciplinară „care va face o trecere prin toate materiile de ştiinţe naturale, respectiv socio-umane”, după cum a precizat acesta.

În plus, pentru elevii profilelor umaniste, la proba scrisă de istorie va fi reintrodusă ca alternativă geografia, aşa cum se întâmpla până la schimbările făcute în toamna anului trecut de Andronescu.

Din 2010, examenul naţional de bacalaureat va fi organizat în două sesiuni şi va consta în susţinerea a şapte probe: patru orale (sau de evaluare a diferitelor competenţe specifice) şi trei scrise. Elevii care studiază în una din limbile minorităţilor naţionale vor susţine cinci probe orale şi patru probe scrise.

Următoarea probă orală a examenului de Bacalaureat va avea loc în perioada 31 mai – 4 iunie 2010, la limba modernă, potrivit Ministerului Educaţiei.

Probele scrise la Bacalaureat se vor desfăşura astfel:
– 28 iunie 2010 la limba şi literatura română
– 30 iunie 2010 la matematică sau istorie, în funcţie de profil
– 2 iulie 2010 la o probă la alegere

BA

Sursa:REALITATEA.NET

Anunțuri

18/04/2010 - Posted by | Bacalaureat 2010, Competente digitale, Grup Scolar Forestier Campina | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: