Ciută.Cristina.info

Materiale utile – competente digitale

Pregatirea pentru examen


Se apropie probele scrise ale examenului de bacalaureat 2010 iar absolventii de liceu se pregatesc de „marea confruntare”.

Pregatirea pentru examen

Impartiti-va materia pe saptamani si, pe cat posibil, pe zile. Fixati obiective realizabile si tineti-va de ele.

Se face o lista cu toate capitolele de repetat.

–    Se imparte timpul  asa fel incat sa fie foarte clar cit timp revine fiecarui capitol.

–    Se lasa o rezerva de timp la sfirsit destinata recapitularii si eventualelor intirzieri

–    Se bifeaza in fiecare zi daca s-a indeplinit planificarea

–    Daca sunt intirzieri se recupereaza in urmatoarea zi. Se incearca sa se urmareasca cit mai strict graficul de timp.

Relaxati-va inainte de examen. Respingeti gandurile negative de genul „nu mai am timp!”, „nu mai tin minte nimic!” sau „nu o sa ma descurc!”.

Evitati alcoolul, stimulentele, fumatul excesiv. In schimb, faceti pauze pentru distractie si amuzament. Nu beti cafea seara tarziu pentru ca veti avea probleme cu somnul iar starea de neliniste se va accentua.

Invatati sa va relaxati

Exista multe metode si tehnici de relaxare, unele mai simple altele mai complicate, invatati din ele si aplicati-le.

Ganditi pozitiv!

Sunt bine pregatit.
M-am organizat foarte bine.
Am facut tot ce am putut.
Ma pot concentra.
O sa fie bine!

Trucuri pentru pregatirea unui examen

– Organizati-va timpul

Inainte de a incepe sa va pregatiti pentru examen faceti-va o planficare care sa fie realista si pe care sa o puteti respecta. Stabiliti-va niste limite care sa delimiteze parcurgerea partilor principale din materie. Lasati-va timp pentru o recapitulare generala, dar nu lasati acest lucru pentru ultima zi.

– Recompensati-va

Incercati metoda recompensarilor: stabiliti o modalitate de a imparti materialele pe care le aveti de invatat pentru examen – de exemplu pe capitole – si in timpul dintre doua serii de studiu luati pauze in care sa faceti ceva care sa va deconecteze si sa va faca placere.

– Invatati cu prietenii

Daca nu sunteti genul de persoana care sa se poata concentra mai mult timp pe ceva, un ajutor foarte bun sunt prietenii pentru ca puteti imbina utilul cu placutul, cu conditia sa fiti concentrati cu totii pe materialele pentru examen.

– Rezolvati subiecte date anterior

Este util sa va obisnuiti cu stilul examenului respectiv rezolvand subiecte care au fost date in alti ani sau altor colegi.

– Nu trisati!

Nu cautati metode alternative de a promova examenele pentru ca de cele mai multe ori ceea ce pregatiti pentru un examen va poate fi util la un moment dat si, in plus, obisnuirea cu procesul in sine de pregatire va ofera anumite beneficii de care veti putea profita de fiecare data cand veti mai fi pusi intr-o astfel de situatie. Priviti-o ca pe o investitie pe termen lung in voi!

– Nu lasati totul pentru ultima zi!

Aceasta „metoda” de a se pregati pentru un examen nu face decat sa va creasca stresul si sa va frustreze, exact elementele de care trebuie sa scapati inainte de evaluare. Este foarte constructiv sa nu adoptati aceasta practica pentru ca nu da rezultate si va epuizeaza in mod inutil.

– Relaxati-va!

In ziua de dinaintea examenului opriti-va din invatat, nu incercati sa cuprindeti din nou toata materia, pentru ca de cele mai multe ori acest lucru se transforma intr-un proces stresant si nu este deloc constructiv. Rezervati aceasta zi in planificarea pe care ati facut-o la inceput pentru a va odihni si a va lua gandul de la examenul de a doua zi.

In ziua examenului

Evitati conversatiile in contradictoriu, indiferent de tema pe care sunt purtate sau cat de lipsite de importanta ar fi.

Reclame

23/06/2010 - Posted by | Bacalaureat 2010-probe scrise, Examen scris

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: