Ciută.Cristina.info

Materiale utile – competente digitale

ACCESS 2007


 1. Ghid pentru interfața utilizator Access 2007
 2. DESCHIDEREA APLICAŢIEI ACCESS
 3. CE ESTE O BAZA DE DATE
 4. BAZE DE DATE
 5. TIPURI DE DATE
 6. Ce este un tabel?

Un tabel conține date despre un anumit subiect, cum ar fi clienții sau produsele. Fiecare înregistrare dintr-un tabel conține informații despre un element, cum ar fi un anumit angajat. O înregistrare este compusă din câmpuri, cum ar fi numele, adresa și numărul de telefon. O înregistrare este denumită în mod obișnuit rând, iar un câmp este denumit coloană.

Tabelul Clienți afișând aspectul înregistrărilor și a câmpurilor

Explicaţie 1 Înregistrare sau rând
Explicaţie 2 Câmp sau coloană

Baza dvs. de date poate conține mai multe tabele, fiecare cu informații referitoare la anumit subiect. Fiecare tabel poate conține mai multe câmpuri de diferite tipuri, inclusiv text, numere, date și imagini.

Următoarea listă afișează exemple obișnuite de tabele.

 • Un tabel client care listează clienții firmei și adresele lor
 • Un catalog de produse pe care le vindeți, inclusiv prețurile și imaginile pentru fiecare element
 • Un tabel de activități care urmărește activitățile și datele scadente
 • Un inventar de echipament sau stoc disponibil

7. CREAREA UNEI BAZE DE DATE

Începem cu începutul. Lansaţi Access 2007 şi daţi click pe Blank Database (1) şi apoi scrieţi un nume de fişier sau frunzăriţi înainte dacă doriţi să schimbaţi locaţia, folderul (2). Noi vom scrie acum CNetPersoane. Apăsăm Create şi… gata, am creat baza de date. Tutorial încheiat! Ne vedem mâine! Glumesc. Acum abia am creat fişierul cadru în care urmează să punem tabelele. Vom vedea ceva de genul:

img19

Implicit sunt două coloane. Prima este ID şi e bine să o lăsăm aşa. O tabelă, ca să funcţioneze bine, cel mai adesea are nevoie de un indicator unic per înregistrare. Ce este o înregistrare? O linie de date. Scurtă recapitulare: avem o bază de date (ex: bibliotecamea.mdb), ea poate conţine oricâte tabele (carti, autori, edituri, rafturi), iar un tabel oricâte înregistrări (o linie/înregistrare ar putea fi Mihai, Eminescu, poet, român). Mai există implicit încă o coloană ce nu are pentru moment nume. Puteţi să începeţi să scrieţi date în tabelă şi cu un click pe Add New Field adăugaţi coloane, câmpuri noi. Sau apăsaţi Tab după ce aţi scris într-un câmp şi veţi trece la altul. Să completăm acum câteva linii:

img22

Acum vom comuta în Design View. Ni se va cere să dăm un nume tabelei, să spunem persoane. Vom vedea ceva ca mai jos în stânga. E timpul să dăm câmpurilor nişte nume. Edităm acele câmpuri pentru a arăta ca mai jos în dreapta. După cum vedem, Access 2007 a intuit deja care sunt câmpuri text şi care sunt câmpuri număr. Putem lăsa chiar valorile implicite.

img23

În acest moment avem deja creată o bază de date cu o tabelă şi avem şi ceva date în această tabelă! Apăsăm CTRL+W ca să închidem tabela şi activăm tabul Create după care dăm click pe opţiunea Form, activă doar dacă e selectată tabela persoane. Cât de simplu e!

img24

Ce am obţinut? Un formular de introducere a datelor! Suntem în modul de editare. Putem să modificăm aspectul formularului. Iniţial formularul arată ca mai jos. Eu am schimbat doar titlul lui (se poate umbla la culori, texte, ordonarea câmpurilor, lungimea lor, aşezarea lor… tot felul!).

img26

Dăm un click pe prima opţiune din bara de instrumente pentru a comuta în Form View. Acesta este formularul de introdus date, în acţiune! Putem modifica datele introduse până acum iar dacă am ajuns la sfârşit şi mergem mai departe de sfârşit (în Access se poate :) ) vom crea de fapt o înregistrare nouă. În bara de sub formular vedem câteva lucruri interesante şi utile. Avem în primul rând o informare despre câte înregistrări sunt şi la a câta suntem noi acum în editare. Sunt săgeţi pentru a te deplasa la început sau la sfârşit, la înregistrarea anterioară sau cea următoare. Există şi acea săgeată spre dreapta cu un simbol galben lângă: un click acolo şi puteţi adăuga noi date.

img27

Salvăm şi acest formular, îi putem spune tot persoane, şi am încheiat partea introductivă: avem o bază de date cu o tabelă (în ea sunt datele) şi un formular de introducere a datelor. Desigur, datele pot fi introduse direct de la secţiunea tabele, în modul Datasheet View. Dar este mai elegant să construim un formular.

img28

8. Setarea explicită a tipului de date

 1. În fila Foaie de date, în grupul Tip de date și formatare, faceți clic pe Tip de date.Imagine Panglică Access
 2. Faceți clic pe tipul de date dorit.

9. Setarea explicită a formatului

 1. În fila Foaie de date, în grupul Tip de date și formatare, faceți clic pe Format.
 2. Faceți clic pe formatul dorit.

Când adăugați un câmp prin tastarea informațiilor în celula de sub antetul Adăugare câmp nou, Office Access 2007 atribuie automat un nume acelui câmp. Aceste nume încep cu Câmp1 pentru primul câmp, Câmp2 pentru al doilea, și așa mai departe. Este recomandat să utilizați nume mai descriptive pentru numele de câmpuri. Dacă doriți să modificați denumirea câmpului, faceți clic cu butonul din dreapta pe antetul său, apoi faceți clic pe Redenumire coloană în meniul de comenzi rapide.

Numele câmpurilor pot conține până la 64 de caractere (litere și numere), incluzând spațiile. Se recomandă să denumiți câmpurile în mod descriptiv, astfel încât să le identificați cu ușurință când vizualizați sau editați înregistrările. De exemplu, se pot utiliza nume de câmpuri cum ar fi Nume, Adresă sau Telefon domiciliu.

10. RELAȚIILE ÎNTRE TABELE

GHID PENTRU RELAȚIILE ÎNTRE TABELE

Reclame

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: