Ciută.Cristina.info

Materiale utile – competente digitale

CLASA a-IX-a


Imi propun ca in aceasta pagina sa aduc informații utile legate de continuturile ce trebuiesc studiate pentru a usura munca la clasa.

1. Modificarea datei si a orei

2. RETELE DE CALCULATOARE

3. DISPOZITIVE PERIFERICE

Tehnologia informatiei

tehnologia-informatiei-1

4. SISTEME DE OPERARE

Un calculator capabil să funcţioneze, pe lângă hardware, mai are nevoie şi de software. Orice fel de program este considerat software. Programe există însă şi pentru Teatrul din Viena, cât şi pentru partidele politice sau televiziune.

• Un program pentru calculator e o înşiruire de operaţii elementare numite comenzi, iar cu ajutorul acestora programul determină modul în care sunt prelucrate datele în calculator.

Sistem de operare = ansamblul programelor care deservesc sistemul de calcul.

Acesta este primul program care se încarcă în memoria de lucru după pornirea calculatorului.

Un utilizator obişnuit va solicita din partea sistemului de operare asistenţă în rezolvarea unor probleme precum:

1) lansarea în execuţie a unui program existent pe un suport de memorie externă în format executabil, recunoscut de sistemul de operare;

2) copierea conţinutului unui document de pe un suport de memorie pe altul;

3) modificarea aspectului interfeţei grafice cu utilizatorul (imaginea de fundal, culoarea fundalului, dispunerea shortcut-urilor, etc.);

4) modificarea atributelor unui fişier

5) instalarea unui mediu de programe;

6) formatarea unui hard disk;

7) partiţionarea unui hard disk.

Pentru îndeplinirea rolului de interfaţă între maşina fizică şi utilizator, sistemul de operare îndeplineşte, de regulă, , următoarele funcţii:

a) Gestiunea resurselor sistemului de calcul – aplicaţiile utilizator solicită utilizarea acestor resurse pentru a putea îndeplini obiectivele prestabilite, iar sistemul de operare, răspunde acestor solicitări, în general de aşa manieră încât să nu creeze discriminări între diferitele aplicaţii.

b) Gestiunea fişierelor stocate pe diferite tipuri de memorie externă. Fiecare sistem de operare are propria strategie de organizare a datelor pe suporturi de memorie externă, numitorul comun al acestor strategii fiind păstrarea datelor în fişiere care se pot grupa în dosare (foldere).

Fişier = colecţie de date, structurate în funcţie de proprietăţile obiectelor care se păstrează în el.

De exemplu: dacă este vorba de un fişier în care se păstrează notele studenţilor, atunci pentru fiecare sutdent trebuie să existe o înregistrare în care se păstrează notele acestuia la toate disciplinele din planul de învăţământ. Dacă este vorba de o scrisoare, atunci fişierul este o colecţie de caractere, organizate pe principii asemănătoare textelor scrise cu ajutorul maşinii de scris, etc.

c) Gestiunea interfeţei cu utilizatorul – funcţie din ce în ce mai importantă, pe măsură ce se accentuează preocupările de realizare a unor interfeţe cât mai ergonomice.

d) Asigurarea de suport pentru realizarea aplicaţiilor. În acest scop, sistemul de operare pune la dispoziţia aumitor categorii de utilizatori sau creează condiţii pentru realizarea unor aplicaţii de sistem precum:

1) un editor de texte – pentru introducerea şi modificarea unui program sursă (program scris într-un limbaj de programare);

2) un translator – pentru limbajul de programare folosit (asamblor, compilator, interpretor) pentru traducerea instrucţiunilor din programul sursă într-un limbaj recunoscut de sistemul de calcul (program obiect).

3) un editor de legături – pentru realizarea de legături între modulele obiect în vederea construirii structurii pe segmente, necesare execuţiei programelor (program direct executabil). Acesta se încarcă în memorie de către componenta sistemului de operare numită încărcător, şi din acel moment execuţia poate avea loc.

Lumea PC-urilor, ca şi lumea altor tipuri de calculatoare, cunoaşte o mare diversitate de sisteme de operare. Referindu-ne la PC-uri, să ne amintim

§ familia sistemelor de operare de tip DOS cu reprezentanţi precum:

MS-DOS

– DR-DOS

– PC-DOS

§ sistemele de operare din familia Windows:

Windows’95

– Windows’98

– Windows NT

– Windows Millenium

– Windows 2000

– Windows XP

§ OS, Linux, Sco Unix, Sun Solaris, Novell, Mac Operating System, NT4.

Toate aceste sisteme de operare au reprezentat sau reprezintă etape importante în evoluţia sistemelor de operare.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu